Προκηρυξη

παραταση ημερομηνιασ υποβολησ ταινιων στισ 20.09.2022

«Προκήρυξη Διαγωνισμού στο πλαίσιο του Climate Change Film Festival (CCFF) για
(1) μέλη της μαθητικής κοινότητας,
(2) μέλη των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας - ΜΚΟ
(3) σε όλους τους ενεργούς πολίτες»

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου σε σύμπραξη με τον Αστικό  Κοινωνικό Συνεταιρισμό Συλλογικής και  Κοινωνικής  Ωφελείας Προστασίας και Διαχείρισης  Φυσικού και  Αστικού Περιβάλλοντος διοργανώνουν το πρώτο Climate Change Film Festival (CCFF).

Το  Climate Change Film Festival (CCFF) φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα με εστίαση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Αντικείμενο του CCFF αποτελεί η διάδοση επιστημονικά αξιόπιστων πληροφοριών και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική δράση (προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής), συνδυάζοντας την καλλιτεχνική έκφραση.

Απευθύνεται σε:

(1) μέλη της μαθητικής κοινότητας (δευτεροβάθμια εκπαίδευση κυρίως),

(2) μέλη των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας – ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος ή στον καλλιτεχνικό χώρο της κινηματογράφησης και

(3) σε όλους τους ενεργούς πολίτες, με στόχο να τους δώσει τα κατάλληλα επιστημονικά εφόδια, προκειμένου να εκφράσουν καλλιτεχνικά την ευαισθησία και ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές και να τις μεταφέρουν στην κινηματογραφική αίθουσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοπός να πειστούν οι φορείς, ώστε να δεσμευτούν για ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα και να αναλάβουν σχετικές υποχρεώσεις. Επιπλέον σημαντική κρίνεται η ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και η αναπαραγωγή περιβαλλοντικών μηνυμάτων για την προστασία του κλίματος.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, καλούνται οι ανωτέρω ομάδες ή άτομα να συμμετάσχουν στην διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας μικρού μήκους διάρκειας 2 έως 8 λεπτών η οποία, κατόπιν επιλογής, θα πάρει μέρος  στο διαγωνιστικό φεστιβάλ Climate Change Film Festival (CCFF).

Τα κριτήρια για την επιλογή του καλύτερου έργου θα είναι η συνάφεια με το θέμα, η δημιουργικότητα και η πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, ο βαθμός συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού, η αισθητική του προϊόντος και η τεχνική αρτιότητα.

Στους  συμμετέχοντες εμπλεκομένους θα προσφερθούν δράσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ μέσω κλιματικών σεμιναρίων (προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – μετριασμός της κλιματικής αλλαγής) και καλλιτεχνικών εργαστηρίων από την ομάδα του CCFF κατόπιν συννενόησης.

Στο πλαίσιο αυτό,

♦ H προετοιμασία των ταινιών μικρού μήκους αφορά το διάστημα  Δεκεμβρίου 2021 έως και Αυγούστου 2022.

♦ Η αξιολόγηση των ταινιών θα γίνει από Αύγουστο 2022 έως Οκτώβριο του 2022.

♦ Τα έργα θα παραδοθούν από τους εμπλεκόμενους έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εάν το αρχείο είναι μεγάλο είναι δυνατόν να σταλεί ταχυδρομικώς με usb ή we transfer) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: climatechangefilmfest@gmail.com

Τα αποτελέσματα θα κρίνει 5μελής επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα αποτελείται από τα μέλη της επιστημονικής και καλλιτεχνικής ομάδας του έργου και ανεξάρτητο αξιολογητή, ο οποίος θα προέρχεται από το Δήμο Μοσχάτου Ταύρου

Σχετικά με τα συμμετέχοντα σχολεία και σχολές ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί εκτός διδακτικών ωρών και όλες οι παραγόμενες ταινίες πρέπει να είναι πρωτότυπες.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν υλικό που θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα WWW.CCFF.GR

Τα επιλεγέντα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.CCFF.GR και θα προβληθούν στο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο Μοσχάτου Ταύρου.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών/τριών και ανηλίκων στο CCFF είναι προαιρετική και γίνεται με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους και ότι η όλη διενέργεια του CCFF (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID -19. Το CCFF λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής και στηρίζεται σε δυο εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης:  (1)με φυσική παρουσία ή/και (2)με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον το CCFF σε όλες του τις λειτουργίες θα φροντίσει για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, ως απόρροια των συνοδών δραστηριοτήτων του.

ΟΙ 3 Φάσεις του Climate Change Film Festival
    • Εναρκτήρια εκδήλωση: Νοέμβριος 2021
    • Έναρξη σεμιναρίων Νοέμβριος (ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εμπλεκόμενων φορέων* με φυσική παρουσία ή online)
    • Ενημέρωση στην ιστοσελίδα CCFF.GR για οnline σεμινάρια
    • Καθοδήγηση περιβαλλοντική και καλλιτεχνική καθόλη τη διάρκεια έως Αύγουστο 2022
    • Αξιολόγηση έργων – Αύγουστος έως Οκτώβριος 2022
    • Εκδήλωση λήξης διαγωνιστικής διαδικασίας Οκτώβριος 2022–Προβολή ταινιών & Βράβευση
a3 Βραβεία των 1.000 ευρώ!

Επιπλέον στοιχείο καινοτομίας αποτελεί το γεγονός ότι το CCFF θα παρέχει τρία βραβεία, συνολικής αξίας 3.000 ευρώ. (3 βραβεία x 1.000 ευρώ).

♦ Το πρώτο βραβείο θα αφορά τα μέλη της ομάδας στόχου της μαθητικής κοινότητας,

♦ Tο δεύτερο τα μέλη της ομάδας στόχου των σχολών υποκριτικής και σκηνοθεσίας ή ΜΚΟ με περιβαλλοντικό ή καλλιτεχνικό αντικείμενο

♦ Tο τρίτο τους απλούς πολίτες.

Θα ακολουθήσει η βράβευση των νικητών σε ειδική εκδήλωση (Ημερίδα λήξης έργου-Φεστιβάλ) με τη συνολική αναπαραγωγή των βίντεο αλλά και την πραγματοποίηση παράλληλης ενημερωτικής ενότητας στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, η οποία θα άπτεται των θεμάτων κλιματικής προστασίας

Θεματολογία ταινιών μικρού μήκους
    • Υδατικοί πόροι. Αποδοτικότερη αξιοποίηση σπανιζόντων υδάτινων πόρων
    • Καλλιέργειες – Ξηρασία – Αγροτικός τομέας. Ανάπτυξη ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών.
    • Καλλιέργεια ειδών δένδρων και δασοκομικών πρακτικών λιγότερο ευπαθών σε καταιγίδες και πυρκαγιές
    • Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι τρωτά στην κλιματική αλλαγή
    • Συστήματα έκτακτης ανάγκης. Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης και άλλες ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες
    • Πολιτική προστασία. Εκπαίδευση και εξοπλισμός για την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή των δεξιοτήτων τους στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον
    • Ανθεκτικότητα πόλεων. Υποδομές για την προστασία από φυσικές καταστροφές και ανάπτυξη αντιπλημμυρικής προστασίας
    • Μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και ακραία καιρικά φαινόμενα (Καταιγίδες, πυρκαγιές, πλημμύρες)
    • Μείωση της ζήτησης ενέργειας με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
    • Ενεργειακή μετάβαση. Κατάργηση σταθμών παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή κ.τ.λ.)
    • Μείωση των βιομηχανικών εκπομπών CO2 με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής
    • Αντικατάσταση οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα με υβριδικά ή ηλεκτρικά οχήματα
    • Αύξηση παγίδευσης του άνθρακα σε γεωργικές καλλιέργειες
    • Επέκταση των δασών και άλλων μηχανισμών δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου για την εξάλειψη μεγαλύτερων ποσοτήτων CO2 από την ατμόσφαιρα
    • Μετάβαση σε νέες μορφές δημόσιων μέσων μεταφοράς και συνεπιβίβασης